3 daagse zeiltocht - Reisverslag uit Tobacco Cay, Belize van Rob en José Jak - WaarBenJij.nu 3 daagse zeiltocht - Reisverslag uit Tobacco Cay, Belize van Rob en José Jak - WaarBenJij.nu

3 daagse zeiltocht

Door: José

Blijf op de hoogte en volg Rob en José

18 Februari 2024 | Belize, Tobacco Cay

Op vrijdags vertrekken we vanaf Caye Caulker om met de boot 3 dagen te gaan zeilen. De groep is groot genoeg om met 2 catamarans te vertrekken. Het weer is super, er staat een stevige bries dus (voor de kenners ;)) we zeilen hoog aan de wind, eerst alleen op het grootzeil maar later wordt toch ook het voorzeil bijgezet. We zeilen naar het zuiden, parallel aan het Barrier Reef. Na een uurtje of 2 gaan we voor anker om te snorkelen en te speervissen. Prachtig koraal, we zien een grote groene murene en een aantal roggen. Er wordt ook het één en ander gevangen aan vis wat vanavond ons avondmaal zal worden.

Eenmaal weer aan boord krijgen we een goede lunch en zeilen we weer verder naar de volgende snorkel-stop. Zo brengen we lekker de dag door met luieren aan dek en snorkel-stops.

Aan het eind van de middag komt ons eiland voor de nacht in zicht: Rendezvous Caye. Het is een kleine zandplaat met een paar palmbomen, in één blik is het hele eiland te overzien, zo klein is het. Vanaf het kleine strandje kunnen we nog even lekker zelf snorkelen en spotten nog een mooie Eagle ray en een paar murenen. Een Sting ray komt zelfs helemaal op het strand bij ons kijken of we wat te eten hebben! Hij is de restjes van de maaltijden hier wel gewend. We zetten ons tentje op en genieten van de zonsondergang, daarna is het écht donker hier! Maar de dag is nog niet om, er wacht ons nog een waar feestmaal van de gevangen vis, garnalen, rijst, kip, curry, salade en vers fruit. Uiteraard vloeit de rum rijkelijk en kennen vooral de Engelsen en Nederlandse jongeren leuke “drinking games”.

We slapen daarna heeeeerlijk in ons tentje!

Met de zonsopkomst worden we wakker. Na een heerlijk ontbijt verlaten we dit leuke eilandje en zeilen we weer verder naar het zuiden. Vandaag wordt er ook vanaf de boot met een hengel gevist. Duitser Martin mag eerst en vangt na een tijdje een beste makreel, lekker! Na een snorkel-stop is het Rob zijn beurt om te vissen. Het is een sport van geduld, maar na een uur heeft hij beet. De lijn zuist van de rol, het is een grote!! Bijhet horen van dát geluid springt gelijk de gids Jamai op en ook de twee koks staan zo snel als ze maar kunnen op het achterdek om de vangst te bekijken. Rob heeft eerst nog wel een heel gevecht te leveren. De vis is sterk, maar na een minuut of 20 haalt hij de enorme barracuda binnen. Wow, wát een joekel!! Rob’s eerste vis ooit! Iedereen joelt want dit betekent weer een goed feestmaal vanavond! De vis wordt gelijk gedood door een fles rum in zijn bek te gieten, dit blijkt de snelste manier om er voor hem een einde aan te maken. Daarna wordt hij op ijs in de koelbox gelegd en later die middag aan dek schoongemaakt.

Voordat we aankomen bij het eiland waar we overnachten gaan we eerst nog voor anker bij de “shark hole”. Een diep gat in de bodem van de zeestraat tussen het vaste land en het rif, waar vaak haaien worden gespot. We snorkelen het hele gat in de rondte en zien inderdaad een Nurse shark! Ondertussen hebben de speervissers een flink aantal kreeften gevangen dus dat gaat wat worden vanavond.

Precies bij het einde van dit stuk Barrier Reef ligt ons eiland voor vannacht: Tobacco Caye. Dit eiland is wat groter en permanent bewoond. Er is een optie om in een slaapzaaltje te slapen, maar wij vinden het tentje eigenlijk veel leuker. Wanneer iedereen gesetteld is gaat de barbecue aan en wordt de gigantische barracuda in mooie moten tot perfectie gegrild. Voor iedereen is er een kreeft dus het is met recht een koningsmaal! Uiteraard gevolgd door een nieuw drankspelletje waarbij de rum weer in overvloed in de rondte gaat!

Wanneer we bij zonsopkomst wakker worden is er een storm opgestoken! De golven zijn hoog en het spettert zelfs een beetje. Super jammer want daardoor zitten we vast op het eiland deze ochtend en gaan de snorkel trips en tocht langs de mangroves niet door. Balen, maar het is niet anders.

Na een vroege lunch vertrekken we met de speedboat in een half uur door de hoge golven naar het vaste land, bij Dangriga komen we aan wal. Vanaf daar is het voor ons nog bijna 2 uur met de chickenbus naar Independence, vanaf waar we de watertaxi nemen naar de landtong waar Plancencia is gelegen, onze eindbestemming. Vlak voor het donker komen we aan bij onze lodge pal op het strand, het was een lange dag. We trakteren onszelf daarom op een hamburger bij de buren en kijken terug op een geweldige zeiltocht!

• 21 Februari 2024 - 09:38

Jeanne:

Wauw, wat een mooie trip en mooie foto’s. Tobacco Caye is ons bekend, we waren hier (lang geleden) 3 dagen. “Don’t walk under the palmtree!!” kunnen we ons nog goed herinneren, want overal lagen van die hele grote kokosnoten. Fijne reis verder!

• 21 Februari 2024 - 11:55

Pa En Ma Kaspers:

Wel weer avontuurlijk ! De film van rob zijn visvangst hadden we al gezien, was echt een strijd ! Ik wist niet dat een barracuda goed eetbaar was. Groetjes

• 21 Februari 2024 - 13:23

Marijke:

super wat een geweldige belevenis .... en wat leuk dat jouw vis voor allemaal was.

• 25 Februari 2024 - 21:07

Tessa:

Mag ik vragen met welke groep/maatschappij jullie deze tocht hebben gemaakt?

• 25 Februari 2024 - 21:58

Jose: