Natural Bridges
Door: Jose
Blijf op de hoogte en volg Rob en José
15 April 2018 | Verenigde Staten, Blanding
Dan gaan we toch echt op pad want we hebben nog best wat voor de boeg vandaag. Het is een aardige rit, vanuit New Mexico door een stukje Arizona naar Utah. Het zijn allemaal wat kleinere wegen waar de maximum snelheid lager is dan op de snelweg. Met de lunch, tanken en een paar plaspauzes inbegrepen komen we zo'n 4 uur later aan in Natural Bridges National Monument. In dit relatief kleine natuurpark zijn 3 natuurlijke bruggen te vinden, uitgehouwen in de rotsen door eeuwen van erosie van de rivier. Omdat het park nogal afgelegen ligt is het niet zo bekend en ook niet zo druk.
Via steile paden met houten laddertjes, in rotsen uitgehouwen treden, overhangende kliffen en slickrock plateaus (gladgesleten rotsoppervlak) kunnen we de bruggen bereiken.
Net als het pad is de eerste brug, Sipapu Bridge, gelijk al enorm indrukwekkend. Hij is 67 meter hoog en heeft een spanwijdte van maar liefst 82 meter. De bovenkant is 16 meter dik. Onder de brug rusten we even, de truien kunnen inmiddels wel uit.
Op naar de volgende: Kachina Bridge. Het pad is weliswaar nóg spannender, maar de brug is van onderaf maar matig te zien. Met 64 meter hoog, een spanwijdte van 62 meter en een dikte van 28 meter is dit ook de minst delicate brug.
De derde brug is een schitterend toetje: Owachomo Bridge is 32 meter hoog, heeft een spanwijdte van 55 meter, maar de bovenkant is maar 3 meter dik! Hierdoor ziet de brug er enorm fragiel en elegant uit.
We genieten een poosje in de droogstaande rivier van het uitzicht op de brug en keren tenslotte weer terug naar de auto. Het is inmiddels al half zes, vanaf hier is het nog een klein uurtje terugrijden naar het stadje Blanding waar we vannacht slapen. Geen bruisende stad, maar een typisch "op doorreis" plaatsje met maar weinig voorzieningen. We hebben in ieder geval een lekker bed waar onze voeten weer even tot rust kunnen komen.
16 April 2018 - 21:51
Fred: