Close-up
Door: Jose
Blijf op de hoogte en volg Rob en José
29 September 2019 | Botswana, Kachikau
Vandaag gaan we dan écht de bush in. We doen de laatste vers-inkopen, tanken de auto tot het randje vol, de dubbele diesel tank zou voldoende moeten zijn voor 4 dagen mul zand.
De paden zijn best goed begaanbaar. Rob rijdt vandaag, het valt hem alles mee. We hebben behoorlijk wat lucht uit de banden gehaald en dat scheelt enorm. De auto is al erg krachtig in 4x4 high gear, we hebben maar 2x low gear moeten gebruiken om ons los te werken.
We rijden een stuk langs de rivier en zien veel dieren van erg dichtbij. Het blijft machtig als er een kudde olifanten vlak voor de auto oversteekt of als er een gigantische giraf pal naast de auto staat. We zien alles in close-up!
Ook de vogels laten zich goed zien. Prachtige bijen-eters, vliegenvangers, horned-bill en visarend. Ook de lelijke marabu’s en gieren blijven natuurlijk niet uit.
En dan zien we leeuwen! Ze liggen te slapen onder de struiken, maar ook die zijn hartstikke dichtbij, zo langs de weg. Natuurlijk blijven we een tijdje kijken, maar ze maken geen aanstalten om ook maar iets te bewegen.
We gaan door en rijden afwisselend langs de Chobe rivier en een stuk daar vanaf, in het meer begroeide gedeelte. We lunchen op een vrij open plek zodat je van alle kanten op tijd dieren aan kunt zien komen. Alleen olifanten en giraffen komen langs, daar hebben we geen problemen mee.
Verderop treffen we een poeltje met een krokodil die een marabu heeft gevangen. Af en toe sleurt en rolt hij ermee zodat er een hapklaar stukje afbreekt.
Aan het eind van de dag komen we aan bij de campsite. Die is midden in de natuur, zonder hekken of wat dan ook. We hadden het ons heel minimaal voorgesteld, maar er is zelfs een toiletgebouwtje bij. Dat valt alles mee, onze douche-zak was al bijna geïnstalleerd.
Bij zonsondergang een biertje en daarna gauw de braai aan. Het voel toch een beetje kriebelig, zo in het donker. En ons voorgevoel bleek niet voor niets, want als we het vlees staan te keren en de slaai staan te snijden horen we leeuwen brullen in de verte. Dan is het een paar minuten stil en vervolgens horen we ze weer, maar dan wat dichterbij! Een beetje zenuwachtig keren we het vlees nog eens. Opnieuw gebrul, nóg dichter bij. Gauw opscheppen maar. Het ligt nog niet op het bord of het gebrul klinkt zowat van achter de bosjes. 2 auto’s van de campsite “security” beginnen als gekken in de rondte te rijden. Zullen we maar in de auto verder eten? Ja doe maar...
We zitten nog maar nét of een security auto komt vertellen dat we voorzichtig moeten zijn omdat de groep leeuwen in het kamp loopt. En dan horen we ze zó hard brullen dat je het helemaal in je lijf voelt. Alsof je in de disco naast de box staat. We schijnen met onze hoofdlampen naar waar het vandaan komt en we zien reflecterende ogen op zo’n 20 meter voor de auto langslopen. Pffffff, dat is wel heeeel erg close-up, vooral in het donker! Gelukkig zijn we in de auto gaan zitten ;)
Als het gevaar min of meer is geweken en we ze langzaam aan steeds verder weg horen brullen is inmiddels ons bord leeg en kunnen we de auto weer uit. Met kooltjes van de braai stoken we een lekker kampvuur en blijven waakzaam om ons heen kijken. Huh, wat is dat?? Aan de kant van de rivier loopt er een nijlpaard langs, ook op zo’n 20-30 meter!
De rest van de avond stoken we het vuur nog maar eens goed op en kruipen niet al te laat ons tentje in. Pffff, weer een dag overleefd :)
Beluister hier het geluidsfragment van het leeuwen gebrul.
Zo donker als het beeld is, zoveel zagen wij ook (het is eigenlijk een filmpje)
03 Oktober 2019 - 20:37
Natasja En Fred Jak:
Wow, waren jullie bijna zelf n mals hapje... -
05 Oktober 2019 - 16:30
Ferry En Wendy:
Wow, heel spannend.... zou in m'n broek schijten